Tatar wołowy to klasyk z przystawek w kuchni, każdy go zna i większość osób lubi właśnie taką przekąskę. Zgodnie z nazwą danie to pochodzi od ludu tatarskiego, ale występuje również w wielu europejskich kuchniach. Trzeba przyznać że w naszym kraju przyjął się on dość dobrze i to dawno temu.
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2-3 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- magi do smaku
- cytryna, kapary lub grzybki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso oczyszczamy z wszelkich błon i powięzi. Następnie mięso mielimy w maszynce.
- Przekładamy je do miski, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką, dodajemy musztardę i magi, dokładnie całość mieszamy.
- Ogórki i cebulę należy pokroić bardzo drobno.
- Mięso dzielimy na porcję, umieszczamy w małych naczynkach aby nadać im kształt i przekładamy na talerz. Na wierzchu tatara robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko.
- Mięso obsypujemy cebulką i ogórkami, podajemy z plastrami cytryny i kilkoma kaparami.
- Przystawkę podajemy schłodzoną, smacznego.
Przepis super 😊 choć w moich stronach bardzij znany z ogoreczkami kiszonymi. Ja dodaję jeszcze odrobinę czosnku i rozmarynu 😊
OdpowiedzUsuń