TATAR WOŁOWY

20 cze 2018
data:post.title


Tatar wołowy to klasyk z przystawek w kuchni, każdy go zna i większość osób lubi właśnie taką przekąskę. Zgodnie z nazwą danie to pochodzi od ludu tatarskiego, ale występuje również w wielu europejskich kuchniach. Trzeba przyznać że w naszym kraju przyjął się on dość dobrze i to dawno temu. 


SKŁADNIKI : 

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 2-3 żółtka 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • magi do smaku 
  • cytryna, kapary lub grzybki do dekoracji  


PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso oczyszczamy z wszelkich błon i powięzi. Następnie mięso mielimy w maszynce. 
  2. Przekładamy je do miski, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką, dodajemy musztardę i magi, dokładnie całość mieszamy. 
  3. Ogórki i cebulę należy pokroić bardzo drobno. 
  4. Mięso dzielimy na porcję, umieszczamy w małych naczynkach aby nadać im kształt i przekładamy na talerz. Na wierzchu tatara robimy wgłębienie w którym umieszczamy żółtko. 
  5. Mięso obsypujemy cebulką i ogórkami, podajemy z plastrami cytryny i kilkoma kaparami. 
  6. Przystawkę podajemy schłodzoną, smacznego. 


 

1 komentarz

  1. Przepis super 😊 choć w moich stronach bardzij znany z ogoreczkami kiszonymi. Ja dodaję jeszcze odrobinę czosnku i rozmarynu 😊

    OdpowiedzUsuń