SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA + FILMIK

14 cze 2018
data:post.title
Sernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne. 


SKŁADNIKI : 
           BISZKOPT : 
  • 6 średnich jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
           MASA : 
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 200 ml mleka 32%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
           DODATKOWO : 
  • 300 g delicji morelowych lub pomarańczowych 
  • 100 g czekolady deserowej + 1/4 szklanka mleka 
  • wiórki kokosowe do posypania 
  • blaszka 25/35 cm
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy. 
  2. Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. 
  3. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, (nie gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła. 
  4. Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko dociskamy. Na wierzch rozkładamy resztę masy i równo ją rozprowadzamy. 
  5. Delicje rozkładamy równo w rzędach, biszkoptem na dół a czekoladą do góry i lekko je dociskamy. 
  6. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści. Kiedy przestygnie rozsmarowujemy ją w lukach między delicjami oraz rozsypujmy ozdobnie kokos. 
  7. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce. 
  8. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień, polecam. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

1 komentarz