Kurczak nadziewany mięsem jest idealny jako dodatek do pieczywa, można go również podać na ciepło, z sosem jako danie obiadowe. Jest bardzo smaczny, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kurczak ( 1/5 kg ) pozbawiony kości
- sól, pieprz, czosnek, słodka papryka do natarcia kurczaka
FARSZ :
- 700 - 800 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 duża, czerstwa bułka, namoczona w wodzie i odciśnięta
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
PRZYGOTOWANIE :
- Na początek kurczaka nalerzy wytrybować, proszę obejrzeć filmik.
- Pierś z kurczaka lekko rozbijamy, nie uszkadzając skóry. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną bułką, jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do środka kurczaka nakładamy mięsny farsz. nadziewamy nim miejsca po kościach skrzydełek i udek. Kurczaka od strony grzbietu spinamy wykałaczkami. Następnie dodatkowo związujemy go nitką.
- Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy po wierzchu słodką papryką i jeszcze rozkładamy czosnek. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C.
- Po upieczeniu mięso studzimy, wyjmujemy wykałaczki i odwijamy nitkę. Kroimy na plastry i podajemy.
- Smacznego, kurczak jest pyszny na ciepło i zimno.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i sybskrybcji kanału ;
Dzień Dobry.Pani Mariolu odkryłem pani blog kulinarny i bardzo mi się spodobały pani przepisy.Ale mam problem z przepisem Kurczak, bez kości,nadziewany mięsem mielonym + film nie otwiera się do końca,a tylko do,Przygotowania:.........ślę pozdrowienia Andrzej
OdpowiedzUsuńDziękuję za spostrzegawczość, zaraz poprawię przepis.
Usuń