KURCZAK, BEZ KOŚCI, NADZIEWANY MIĘSEM MIELONYM + FILMIK

6 cze 2018
data:post.title
Kurczak nadziewany mięsem jest idealny jako dodatek do pieczywa, można go również podać na ciepło, z sosem  jako danie obiadowe. Jest bardzo smaczny, polecam. 


SKŁADNIKI : 

  • 1 kurczak ( 1/5 kg ) pozbawiony kości 
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka do natarcia kurczaka 
                                                                           FARSZ : 
  • 700 - 800 g mięsa mielonego 
  • 2 jajka 
  • 1 duża, czerstwa bułka, namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Na początek kurczaka nalerzy wytrybować, proszę obejrzeć filmik. 
  1. Pierś z kurczaka lekko rozbijamy, nie uszkadzając skóry. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. 
  2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną bułką, jajka i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do środka kurczaka nakładamy mięsny farsz. nadziewamy nim miejsca po kościach skrzydełek i udek. Kurczaka od strony grzbietu spinamy wykałaczkami. Następnie dodatkowo związujemy go nitką. 
  3. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy po wierzchu słodką papryką i jeszcze rozkładamy czosnek. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. 
  4. Po upieczeniu mięso studzimy, wyjmujemy wykałaczki i odwijamy nitkę. Kroimy na plastry i podajemy. 
  5. Smacznego, kurczak jest pyszny na ciepło i zimno. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i sybskrybcji kanału ; 



 

2 komentarze

  1. Dzień Dobry.Pani Mariolu odkryłem pani blog kulinarny i bardzo mi się spodobały pani przepisy.Ale mam problem z przepisem Kurczak, bez kości,nadziewany mięsem mielonym + film nie otwiera się do końca,a tylko do,Przygotowania:.........ślę pozdrowienia Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za spostrzegawczość, zaraz poprawię przepis.

      Usuń