PASTERYZOWANA PAPRYKA Z CZOSNKIEM PO BAŁKAŃSKU + FILMIK

5 wrz 2018
data:post.title
Paprykę konserwową jest bardzo smaczna, dzisiaj przygotowałam ją na sposób bałkański. Paprykę gotujemy w zalewie, przyprawiamy, dodajemy sporo czosnku i pasteryzujemy w zalewie olejowej. Przepis pochodzi z Serbii i krajów bałkańskich. Papryka tak przygotowana jest bardzo smaczna, aromatyczna, idealna na przekąskę kanapeczek itp. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 - 2/5 kg czerwonej, grubej papryki
  •  natka pietruszki
  • 2 główki czosnku
                                                                       ZALEWA : 
  • 1 i 1/2 szklanka octu
  • 3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6-7 liści laurowych
  • 6-7 ziarnek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnek pieprzu
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasenne, kroimy na duże kawałki.
  2. Do garnka przekładamy wszystkie składniki zalewy, ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie partiami wkładamy paprykę i gotujemy w zalewie około 10 minut. Po tym czasie kawałki papryki wyjmujemy do miski. Kiedy już cała jest w misce dodajemy odrobinę tymianku, siekaną natkę pietruszki i cały pokrojony czosnek. Paprykę mieszamy.
  3. Do czystych słoiczków nakładamy paprykę, zalewamy zalewą, lekko uciskamy aby pozbyć się bąbelków powietrza, dokładnie zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  4. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu a po otworzeniu w lodówce. 
  5. Smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Publikowanie komentarza