Paprykę konserwową jest bardzo smaczna, dzisiaj przygotowałam ją na sposób bałkański. Paprykę gotujemy w zalewie, przyprawiamy, dodajemy sporo czosnku i pasteryzujemy w zalewie olejowej. Przepis pochodzi z Serbii i krajów bałkańskich. Papryka tak przygotowana jest bardzo smaczna, aromatyczna, idealna na przekąskę kanapeczek itp. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 - 2/5 kg czerwonej, grubej papryki
- natka pietruszki
- 2 główki czosnku
- 1 i 1/2 szklanka octu
- 3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 6-7 liści laurowych
- 6-7 ziarnek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarnek pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasenne, kroimy na duże kawałki.
- Do garnka przekładamy wszystkie składniki zalewy, ogrzewamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie partiami wkładamy paprykę i gotujemy w zalewie około 10 minut. Po tym czasie kawałki papryki wyjmujemy do miski. Kiedy już cała jest w misce dodajemy odrobinę tymianku, siekaną natkę pietruszki i cały pokrojony czosnek. Paprykę mieszamy.
- Do czystych słoiczków nakładamy paprykę, zalewamy zalewą, lekko uciskamy aby pozbyć się bąbelków powietrza, dokładnie zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu a po otworzeniu w lodówce.
- Smacznego.
Prześlij komentarz