ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA + FILMIK

2 wrz 2018
data:post.title
Zapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.

     
SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 5-6 cebul
  • 150 g szynki wędzonej
  • sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • odrobina oleju
  • naczynie do zapiekania
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
  2. Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy.
  3. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników.
  5. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy.
  6. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego .
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanalu ;


 

Prześlij komentarz