Zapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30 %
- 5-6 cebul
- 150 g szynki wędzonej
- sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- odrobina oleju
- naczynie do zapiekania
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
- Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy.
- Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników.
- Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy.
- Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego .
Prześlij komentarz