RAJSKIE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM + FILMIK

13 wrz 2018
data:post.title
Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny


CIASTO : 
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
                                                                       KARMEL : 
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 200 g ziarna słonecznika  polskiemłyny.pl
  • 1 łyżka miodu
  • blaszka o wymiarach - 25/40 lub 35/35
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę  i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C. 
  2. KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski. 
  3. Na tą samą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy miód i wodę. Podgrzewamy lekko mieszając aż cukier zacznie się przypalać na złoty kolor. Następnie patelnię zdejmujemy z gazu i po chwili, kiedy cukier troszkę ostygnie ostrożnie wlewamy śmietanę. Ponownie ogrzewamy i mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy masło i po chwili, kiedy już się rozpuści wsypujemy słonecznik. Chwilkę gotujemy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia 
  4. Na podpieczone ciasto wylewamy karmel ze słonecznikiem i równo rozprowadzamy.
  5. Pieczemy w piekarniku 15 minut w 170 % C. 
  6. Ciasto wykładamy i studzimy, jeszcze ciepłe kroimy na kawałki i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. 
  7. Smacznego. 

                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


         
 

Publikowanie komentarza