Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny
CIASTO :
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
KARMEL :
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g ziarna słonecznika polskiemłyny.pl
- 1 łyżka miodu
- blaszka o wymiarach - 25/40 lub 35/35
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, następnie dodajemy kakao, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Następnie rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Podpiekamy w piekarniku około 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C.
- KARMEL - Słonecznik należy uprażyć na patelni z odrobiną soli na lekko złoty kolor. Odkładamy do miski.
- Na tą samą patelnię wsypujemy cukier, wlewamy miód i wodę. Podgrzewamy lekko mieszając aż cukier zacznie się przypalać na złoty kolor. Następnie patelnię zdejmujemy z gazu i po chwili, kiedy cukier troszkę ostygnie ostrożnie wlewamy śmietanę. Ponownie ogrzewamy i mieszamy aż składniki się połączą. Dodajemy masło i po chwili, kiedy już się rozpuści wsypujemy słonecznik. Chwilkę gotujemy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia
- Na podpieczone ciasto wylewamy karmel ze słonecznikiem i równo rozprowadzamy.
- Pieczemy w piekarniku 15 minut w 170 % C.
- Ciasto wykładamy i studzimy, jeszcze ciepłe kroimy na kawałki i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz