ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY + FILMIK

8 wrz 2018
data:post.title
Pyszny torcik śmietanowy, przełożony dżemem, bitą śmietaną i udekorowany kokosem. Bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu. Polecam. 


BISZKOPT : 
  • 4 duże jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • tortownica 21 cm. 
                                                                     ŚMIETANA : 
  • 500 - 600 ml śmietany 30 %
  • 2 duże łyżki cukru
  • 3 cukry waniliowe po 16 g 
  • 2 duże łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklance wrzątku
                                                                  DODATKOWO ; 
  • Dżem wiśniowy
  • kokos, ciastka kokosowe 
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. 
  2. Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki. 
  3. Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy aż się rozpuści, studzimy. 
  4. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota i ubijamy z cukrami na sztywno. Następnie kiedy jest już ubita, wlewamy żelatynę i szybko miksujemy aby dobrze się połączyła ze śmietaną. 
  5. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu, nasączamy go herbatką, następnie rozkładamy porcję dżemu, rozsmarowujemy i porcja bitej śmietany, ponownie rozsmarowujemy i przykrywamy następnym ciastem. Czynność tą powtarzamy aż składniki się wyrobią. Górę i boki ciasta należy wyrównać. 
  6. Tort dekorujemy według uznania, ja obsypałam boki kokosem, górę udekorowałam ciasteczkami kokosowymi i wisienkami. 
  7. Ciasto chłodzimy kilka godzin. 
  8. Zimne kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz