Pyszny torcik śmietanowy, przełożony dżemem, bitą śmietaną i udekorowany kokosem. Bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu. Polecam.
BISZKOPT :
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- tortownica 21 cm.
ŚMIETANA :
- 500 - 600 ml śmietany 30 %
- 2 duże łyżki cukru
- 3 cukry waniliowe po 16 g
- 2 duże łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklance wrzątku
DODATKOWO ;
- Dżem wiśniowy
- kokos, ciastka kokosowe
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C.
- Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki.
- Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy aż się rozpuści, studzimy.
- Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota i ubijamy z cukrami na sztywno. Następnie kiedy jest już ubita, wlewamy żelatynę i szybko miksujemy aby dobrze się połączyła ze śmietaną.
- Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu, nasączamy go herbatką, następnie rozkładamy porcję dżemu, rozsmarowujemy i porcja bitej śmietany, ponownie rozsmarowujemy i przykrywamy następnym ciastem. Czynność tą powtarzamy aż składniki się wyrobią. Górę i boki ciasta należy wyrównać.
- Tort dekorujemy według uznania, ja obsypałam boki kokosem, górę udekorowałam ciasteczkami kokosowymi i wisienkami.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Zimne kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
bita śmietana jest za słodka , lepsza będzie , gdy Pani wsypie KAKAO i uzyska smak CZEKOLADOWY , można też do bitej śmietany wsypać rodzynki lub orzechy
OdpowiedzUsuń