Kotlety z karczku są wyjątkowo delikatne smaczne, jedne z moich ulubionych. Przygotowałam je duszone z musztardą i cebulą, przez co są tak rewelacyjne. Przepis jest mojej babci, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karczku, pokrojonego na kotlety
- sól, pieprz, słodka papryka do kotletów
- 1 mały słoiczek musztardy sarepskiej lub delikatesowej
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- 1/2 l bulionu
DO PANIEROWANIA :
- mąka
- 2-3 jajka
PRZYGOTOWANIE :
- Karczek kroimy na plastry, rozbijamy nie za cienko. Następnie doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, papryką ewentualnie odrobiną czosnku.
- Mięso obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, następnie smażymy z każdej strony na złoto.
- Kotlety wyjmujemy na talerz i studzimy. Następnie smarujemy je z jednej strony musztardą. Przekładamy ponownie na patelnię dodając plastry cebuli, liście laurowe, ziele i pieprz. Wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości około 30-40 minut.
- Po około 20 minutach kotlety przekręcamy i ewentualnie dolewamy płynów. Kiedy będą już miękkie zakręcamy gaz.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz