PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO + FILMIK

16 lis 2018
data:post.title
Przekąski imprezowe na ciepło to jedne z najbardziej lubionych mini posiłków. Są smaczne i zadowalają nie jednego łasucha, polecam.


SKŁADNIKI :
          paluszki krabowe ;
  • 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych, surimi
  • 1 jajko + bułka tarta
  • olej do smażenia
         ślimaczki francuskie ;
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 część czerwonej papryki
  • sól, pieprz, oregano do smaku
  • 150 g sera żółtego tartego
         koszyczki z tortilli ;
  • 4 - 5 placków tortilla
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz ( dowolna przyprawa do kurczaka )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • trochę tartego sera żółtego
  • natka pietruszki 
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Paluszki krabowe - paluszki należy odmrozić. Następnie obtoczyć w  rozmąconym jajku i bułce tartej. Paluszki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz, przecinamy na pół i układamy na paterze.
  2. Ślimaczki francuskie - pieczarki szatkujemy, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju z przyprawami ( sól, pieprz i oregano ), do momentu aż płyny całkowicie odparują. Farsz odkładamy na talerz i studzimy.
  3. Ślimaczki z ciasta - Ciasto francuskie rozwijamy, rozkładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kroimy na 2-3 cm kawałki i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, góra dół, temperatura 180-190 % C, około 15 minut.
  4. Koszyczki z tortilli - Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
  5. Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu ich.
  6. Kółka wciskamy w metalowe foremki do mufinek. Nakładamy do każdej po dużej łyżce farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C.
  7. Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremek.
  8. Na paterę wyłożoną zielonymi liśćmi układamy ślimaczki, na środek paluszki i dowolny sos oraz z boku koszyczki. Podajemy od razu.
  9. Przekąski są pyszne na ciepło i zimno, polecam.
                           
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz