Przekąski imprezowe na ciepło to jedne z najbardziej lubionych mini posiłków. Są smaczne i zadowalają nie jednego łasucha, polecam.
SKŁADNIKI :
paluszki krabowe ;
- 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych, surimi
- 1 jajko + bułka tarta
- olej do smażenia
ślimaczki francuskie ;
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 część czerwonej papryki
- sól, pieprz, oregano do smaku
- 150 g sera żółtego tartego
- 4 - 5 placków tortilla
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- sól, pieprz ( dowolna przyprawa do kurczaka )
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- trochę tartego sera żółtego
- natka pietruszki
- Paluszki krabowe - paluszki należy odmrozić. Następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Paluszki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz, przecinamy na pół i układamy na paterze.
- Ślimaczki francuskie - pieczarki szatkujemy, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju z przyprawami ( sól, pieprz i oregano ), do momentu aż płyny całkowicie odparują. Farsz odkładamy na talerz i studzimy.
- Ślimaczki z ciasta - Ciasto francuskie rozwijamy, rozkładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kroimy na 2-3 cm kawałki i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, góra dół, temperatura 180-190 % C, około 15 minut.
- Koszyczki z tortilli - Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
- Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu ich.
- Kółka wciskamy w metalowe foremki do mufinek. Nakładamy do każdej po dużej łyżce farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C.
- Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremek.
- Na paterę wyłożoną zielonymi liśćmi układamy ślimaczki, na środek paluszki i dowolny sos oraz z boku koszyczki. Podajemy od razu.
- Przekąski są pyszne na ciepło i zimno, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz