Przekąski imprezowe sprawdzają się zawsze na większych imprezach. Są małe i smaczne, cieszą podniebienie i oko. Polecam.
PRZYGOTOWANIE :
kulki jajeczne ;
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 50 g szynki pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- odrobina majonezu
- parmezan, lub ser tarty do obtoczenia
zawijasy z szynki ;
- 100 g plastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej
- po garści oliwek i pomidorków koktajlowych
koreczki śledziowe ;
- 1 zielony, długi ogórek
- 200 g śledzi marynowanych w oleju
- 150 g kremowego serka ziołowego
- koperek do dekoracji
- dodatkowo sałata do dekoracji, wykałaczki
PRZYGOTOWANIE :
- Kulki jajeczne - jajka ścieramy na tarce, dodajemy przyprawy, majonez i mieszamy masę. Na ręku formujemy kulki, w środek wkładamy po kostce szynki i obtaczamy w parmezanie lub tartym serze. Wbijamy w nie wykałaczki i układamy na paterze.
- Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze.
- Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki. Ogórka myjemy, tniemy na równe okrągłe plastry. Na każdy plaster ogórka nakładamy małą porcję serka, na to kawałek śledzika i koperek. Wbijamy wykałaczkę i układamy na paterze.
- Przekąski podajmy od razu, lub chłodzimy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)