PASTERYZOWANE PODGRZYBKI W OLEJU + FILMIK

1 lis 2018
data:post.title
Podgrzybki zamknięte w słoiku to świetny sposób, na przechowanie ich dłużej i cieszenie się ich smakiem. Dzisiaj przygotowałam je smażone w oleju, można je użyć do jajecznicy, omletu, sosu itp. Smakują jak świeże zaraz po zebraniu i obróbce, czyli ugotowaniu, tak więc grzybki zachowuj swój smak na dłużej. 


SKŁADNIKI : 
  • 3-5 kg grzybów 
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Grzyby, u mnie podgrzybki, należy dobrze oczyścić lub umyć jak zawierają piasek. Następnie kroimy je na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut, uważając aby nie wykipiały. 
  2. Grzybki odcedzamy na durszlaku polewając je zimną wodą. 
  3. Na wysoką patelnię, wlewamy 3/4 szklanki oleju, wkładamy już dobrze odcedzone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyny całkowicie z nich odparują. Grzyby muszą być  dobrze posolone, tak aby tą sól było w nich czuć. Jest to gwarancja że się będą dobrze przechowywać. 
  4. Smażymy całość około 20-30 minut. 
  5. Do umytych i suchych słoiczków nakładamy grzybki do 3/4 ich wysokości. Wierzch słoiczka uzupełniamy olejem, tak aby on zakrył grzybki. 
  6. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  7. Zapasteryzowane słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  8. Smacznego.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz