CIASTO MAXI KING + FILMIK

24 lis 2018
data:post.title
Ciasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam.


                                                                        SPÓD :
  • 300 g herbatników
  • 80-100 g masła
  • 1-2 łyżki ciemnego Kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • około 100 ml mleka
          MASA MLECZNA :
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka z kartona 3/2 %
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 ml śmietany + cukier waniliowy 30 %
                                                                      POLEWA ;
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki śmietany lub mleka do rozpuszczenia czekolady
                                                                 DODATKOWO ;
  • 1 puszka kajmaku 400 g może być również słony
  • tortownica 24 cm
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem.  Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy.
  2. W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka.
  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  4.  MASA MLECZNA - w garnku zagotowujemy cukier z mlekiem z kartona 3/2 %, następnie studzimy.
  5. Do misy robota przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie wlewamy zimne mleko i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do masy, ponownie mieszamy.
  6. Na zimny spód wykładamy część masy, wkładamy do lodówki albo najlepiej do zamrażarki na 15-20 minut.
  7. Kajmak podgrzewamy do momentu aż będzie płynny, studzimy, musi być zimny.
  8. Wylewamy go na zimną masę i równo rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy. Następnie, po około 15 minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki.
  9. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy.
  10. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc.
  11. Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam.

                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 


Publikowanie komentarza