Ciasto maxi king to jedno z pyszniejszych ciast przygotowywanych na zimno, a robione jest na wzór popularnej przekąski. Jest bardzo smaczne, słodkie i kaloryczne :) jednak czasem warto zafundować sobie odrobinę tak pysznej słodyczy. Polecam.
SPÓD :
- 300 g herbatników
- 80-100 g masła
- 1-2 łyżki ciemnego Kakao
- 100 g czekolady deserowej
- około 100 ml mleka
MASA MLECZNA :
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 200 ml mleka z kartona 3/2 %
- 500 g mleka w proszku
- 200 ml śmietany + cukier waniliowy 30 %
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki śmietany lub mleka do rozpuszczenia czekolady
- 1 puszka kajmaku 400 g może być również słony
- tortownica 24 cm
- SPÓD - herbatniki należy zmielić malakserem.W garnuszku rozpuszczamy masło, czekoladę, z kakaem i mlekiem. Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę studzimy.
- W misce wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie klejąca.W razie konieczności należy dolać mleka.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy masę ciasteczkową i wyklejamy nią dno i boki formy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
- MASA MLECZNA - w garnku zagotowujemy cukier z mlekiem z kartona 3/2 %, następnie studzimy.
- Do misy robota przekładamy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy, następnie wlewamy zimne mleko i wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do masy, ponownie mieszamy.
- Na zimny spód wykładamy część masy, wkładamy do lodówki albo najlepiej do zamrażarki na 15-20 minut.
- Kajmak podgrzewamy do momentu aż będzie płynny, studzimy, musi być zimny.
- Wylewamy go na zimną masę i równo rozprowadzamy. Ponownie chłodzimy. Następnie, po około 15 minutach rozkładamy resztę masy mlecznej i ponownie do zamrażarki.
- Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i szybko mieszamy, następnie studzimy. Orzechy drobno tłuczemy.
- Na zimne ciasto wylewamy czekoladę i szybko ją rozsmarowujemy, wysypujemy orzechy i ciasto ląduje w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Zimne ciasto kroimy mokrym nożem na kawałki i podajemy. Jest mega smaczne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz