Pierożki z grzybami smakują świetnie na ciepło i zimno, można je przygotować z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Pieczone w piekarniku są chrupiące a po ostygnięciu mięciutkie.
SKŁADNIKI :
ciasto ; - 3 szklanki mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 1/2 kostka masła
- 1/2 kostka drożdży (50 g )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania pierożków
- 500 g grzybów lub pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- odrobina oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Do garnka przekładamy masło i kefir, podgrzewamy aż masło się rozpuści.
- Do dzbana robota lub miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepły tłuszcz z kefirem ( ale nie gorący ). Mieszamy aż drożdże się dobrze rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, sól i mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, cebulę obieramy i drobno kroimy. Podpiekamy na odrobinie oleju z przyprawami aż płyny odparują. Odkładamy aż ostygną.
- Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na cienki placek, następnie wycinamy dużą szklanką kółka. Na każdy placek nakładamy farsz i zagniatamy jak pieroga. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odległościach. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 % C, ogrzewanie góra/dół. przez około 25 minut.
- Pierożki podajemy ciepłe do barszczyku. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń