Karkówka w sosie musztardowym jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Podałam ją z kluskami, jednak świetnie będzie smakować z kaszą, makaronem lub innymi dodatkami. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg karkówki wieprzowej
- przyprawa do mięsa ( dowolna )
- słodka i ostra papryka do smaku
- sól, czosnek granulowany do mięsa
- 1 słoiczek musztardy sarepskiej
- mąka do obtoczenia
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela, kilka kulek pieprzu
- 1 łyżeczka jarzynki
- 2 cebule
- woda
PRZYGOTOWANIE :
- Karkówkę należy pokroić w centymetrowe plastry, przyprawić i obtoczyć solidnie w mące. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony. Podsmażone plastry mięsa przekładamy na tą samą patelnię, dodajemy liść, ziele, pieprz, jarzynkę. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną cebulę i dolewamy wody, dusimy aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności dolewamy wody. Na koniec wszystko doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Ale się zrobiłem głodny :) Z rana natrafić na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuń