Sernik na ciemnym spodzie jest nadzwyczaj pyszny, półkruche ciasto i ser na wierzchu. Serniczek na drugi dzień rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI :
ciasto ;
- 500 g mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 250 masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ser :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, chwilkę miksujemy i wsypujemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie elastyczne i gładkie, gdyby się kleiło dodajemy odrobinę mąki. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Do misy robota przekładamy białka i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, białka odkładamy.
- Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cały ser i chwilkę miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy, na koniec dodajemy ubite białko. Wszystko miksujemy.
- Blaszkę 25/30 cm , wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy większą część ciasta i równo je rozkładamy, na to wylewamy ser, wyrównujemy, na wierzch kruszymy pozostałe ciasto lub ścieramy na tarce.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, następnie po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 170-160 %C.
- Ciasto po upieczeniu studzimy 1 godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
- Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
- Smacznego .
ale pyszny serniczek
OdpowiedzUsuńJak długo pieczemy w 160 stopni
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik na święta, jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńJest przepyszny!
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł super..sąsiadka i syn się zachwycali (mój pierwszy sernik) cudo!!
OdpowiedzUsuńA może Pani podać przepis to na ciasto tylko na większą blachę ok 24/50 bardzo prosze 🙂
OdpowiedzUsuń