Gulasz z żołądków drobiowych zaliczam do przysmaku, ponieważ mięso jest po ugotowaniu wyjątkowo smaczne. Przygotowane w sosie smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 marchew
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie, 5 kulek pieprzu
- zioła do mięsa ( 1 łyżeczka )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- 1 łyżka jarzynki naturalnej
- 1 łyżka mąki
- około 1 l wody
PRZYGOTOWANIE :
- Żołądki myjemy i doprawiamy do smaku. Przekładamy na dużą patelnię z liściem laurowym, zielem i pieprzem, posypujemy mąką i lekko mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i mięso podsmażamy na lekko złoto.
- Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę i dusimy pod przykryciem około 1-2 godzin uzupełniając wodę, pod koniec duszenia dodajemy startą marchew i pokrojoną cebulę w kostkę. Dusimy jeszcze chwilę i gulasz doprawiamy do smaku. Jak chcemy mieć więcej sosu dolewamy wody. Sos ewentualnie zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą.
- Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz