PYSZNY DESER TIRAMISU BEZ MASCARPONE

22 lut 2014
data:post.title
Deser z pewnością dla wszystkich znany,jest pyszny ,delikatny i kremowy.Zamiast mascarpone użyłam serka waniliowego,co nie zmieniło zbytnio smaku a sprawiło że krem jest bardziej lekki i mniej kaloryczny.
Polecam :)


                                                       SKŁADNIKI : na 4-6 pucharków
  • 1 opakowanie podłużnych,słodkich biszkoptów
  • 2 małe kubeczki śmietanki 30 % , po 200 ml 
  • 1 duży serek waniliowy 400 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża łyżka żelatyny namoczona w ciepłej wodzie,dobrze rozpuszczona
  • kubek kawy rozpuszczalnej
                                                                    DODATKOWO : 
  • starta czekolada do posypania  
  • owoc granatu (niekoniecznie )
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
  2. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy serek, dalej mieszamy aż składniki się połączą.
  3. Do masy serowej wlewamy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia, wtedy lekko stężeje.
  4. Biszkopty maczamy w kawie (szybko zanużamy i wyciągamy, nie powinny być mocno nasączone) następnie układamy po dwa na dno pucharków, na to po dwie łyżki masy śmietanowej i znowu biszkopty i śmietana. Desery posypujemy startą, ciemną czekoladą oraz owocem granatu.
  5. Przekładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone 
         Smacznego :)






Lekkie desery bez piekarnika

6 komentarzy

  1. Pysznu deserek, zjadłabym jeden od razu, do tego z moją ulubioną czekoladą Fin Carre, te je kupuję, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam inną wersję, tym razem z mascarpone: na jeden pucharek: serek wymieszany z jednym żółtkiem i cukrem waniliowym, na spód kładziemy biszkopty, nastepnie mase serową, dżem żurawinowy, znów serek i na wierzch kiwi, można ozdobić miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile porcji jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deserów wyszło 5-6 sztuk w dużych pucharkach. Jeżeli użyjemy mniejszych miseczek będzie ich więcej, porcje rozkładamy opcjonalnie do wielkości naczynia :)

      Usuń
  4. Jak długo może zostać w lodówce tiramisu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Masa nie chce stężenieć(pkt. 3)( wstawiłam do lodówki o jakiejś 18:30, jest 20:02 i dalej czekam)

    OdpowiedzUsuń