MAKARON Z BROKUŁEM I SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM

11 paź 2019
data:post.title
Makaron z brokułem oraz szpinakiem w sosie serowym, to pyszne danie z sezonowymi warzywami. Idealne na obiad i nie tylko. Do przygotowania dania użyłam makronu kokardki Lubella.



                                                         SKŁADNIKI :
  • 250 g makaronu kokardki Lubella
  • 1 mały brokułu ( może być również część kalafiora i brokuła )
  • 3 garście świeżego szpinaku 
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
                                                                         SOS :
  • 1 łyżka masła naturalnego 
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 
  • 2 szklanki mleka pełnego
  • 150 g sera żółtego, gouda
  • 50 g sera gorgonzoli
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
  2. W garnku gotujemy brokuł z bulionem na półmiękko i odcedzamy.
  3.  Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy opłukany szpinak i brokuł, doprawiamy do smaku i chwilkę mieszając podpiekamy. 
  4. W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, teraz mieszając trzepaczką wsypujemy mąkę i mieszamy aby się nie zbryliła, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy do momentu zagotowania się sosu. Teraz zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sery i  mieszamy. 
  5. Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem. 
  6. Danie posypujemy serem lub parmezanem.
  7. Podajemy ciepłe.

 

zBLOGowani.pl

Publikowanie komentarza