Makaron z brokułem oraz szpinakiem w sosie serowym, to pyszne danie z sezonowymi warzywami. Idealne na obiad i nie tylko. Do przygotowania dania użyłam makronu kokardki Lubella.
- 250 g makaronu kokardki Lubella
- 1 mały brokułu ( może być również część kalafiora i brokuła )
- 3 garście świeżego szpinaku
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła naturalnego
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 2 szklanki mleka pełnego
- 150 g sera żółtego, gouda
- 50 g sera gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
- W garnku gotujemy brokuł z bulionem na półmiękko i odcedzamy.
- Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy opłukany szpinak i brokuł, doprawiamy do smaku i chwilkę mieszając podpiekamy.
- W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, teraz mieszając trzepaczką wsypujemy mąkę i mieszamy aby się nie zbryliła, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy do momentu zagotowania się sosu. Teraz zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sery i mieszamy.
- Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem.
- Danie posypujemy serem lub parmezanem.
- Podajemy ciepłe.
Prześlij komentarz