DROŻDŻOWE PIEROŻKI NA KEFIRZE Z GRZYBAMI+ FILMIK

9 paź 2019
data:post.title
Pierożki z grzybami smakują świetnie na ciepło i zimno, można je przygotować z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Pieczone w piekarniku są chrupiące a po ostygnięciu mięciutkie. 


SKŁADNIKI :
            ciasto ;
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1/2 kostka masła
  • 1/2 kostka drożdży (50 g )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania pierożków
                                                                          FARSZ :
  • 500 g grzybów lub pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju 
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Do garnka przekładamy masło i kefir, podgrzewamy aż masło się rozpuści.
  2. Do dzbana robota lub miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepły tłuszcz z kefirem ( ale nie gorący ). Mieszamy aż drożdże się dobrze rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, sól i mąkę, dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Grzyby oczyszczamy, szatkujemy, cebulę obieramy i drobno kroimy. Podpiekamy na odrobinie oleju z przyprawami aż płyny odparują. Odkładamy aż ostygną.
  4. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na cienki placek, następnie wycinamy dużą szklanką kółka. Na każdy placek nakładamy farsz i zagniatamy jak pieroga. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odległościach. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 % C, ogrzewanie góra/dół. przez około 25 minut.
  5. Pierożki podajemy ciepłe do barszczyku. Smacznego.

                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

1 komentarz