Domowy kebab jest wyjątkowo smaczny, mięso dobrze doprawione i delikatne w dodatku przepyszne. Taka porcja jest idealna na przyjęcia i nie tylko. Polecam
SKŁADNIKI :
- 7-8 udek kurczaka
- 1/4 szklanka oleju
- 1 łyżka soli
- 1 przyprawa do grilla ( 2-3 łyżki )
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- placki tortilla
- sos czosnkowy, ketchup
- surówka
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso z udek należy wyfiletować.
- W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Następnie wlewamy do mięsa i nacieramy. Mięso odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Mięso nabijamy na stojak do kebaba, skórą do góry. Na czubek wbijamy 1 cebulę lub pół.
- Mięso nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w piekarniku, góra/dół, 1 do 2 godzin. Po około 40 minutach, folię ściągamy i pieczemy dalej.
- Kebab wyjmujemy ostrożnie i kroimy ostrym nożem zaczynając od góry. Ja użyłam noża elektrycznego.
- Kawałki mięsa zawijamy w podgrzany placek do kebaba, nakładamy surówki, sos i zwijamy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz