Ciasto na piernik dojrzewający jest bardzo smaczne. Warto czekać tyle czasu aż poleży i dojrzeje. Przygotowujemy z niego pierniki lub ciasto przekładane masami.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika po 40 g
- 3 jajka
- 200 ml mleka 3/2 %
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1 kg mąki pszennej tortowej
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę.
- Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce.
- Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz