Pyszny barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg buraków
- 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
- mały kawałek pora, cebula
- liście selera ( jak mamy )
- ziele 4 kulki, liść laurowy 2 sztuki, pieprz kilka kulek
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie )
- 4,5 litra wody
- przyprawy - sól, pieprz, 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cukru do smaku
- 1 łyżka jarzynki
- sok z 1 cytryny lub 4-6 łyżek octu
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa obieramy, myjemy i tniemy na awałki. Pół kilograma buraków kroimy w plastry a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Tarte buraki przekładamy do miski i lekko solimy.
- Do garnka wlewamy 4-5 litrów wody, wkładamy jarzyny, liść, ziele, jarzynkę, pieprz i podpieczoną cebulę. Gotujemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem a do wywaru wkładamy tarte buraki. Teraz gotujemy od 5-10 minut na małym ogniu aby nie przegotować buraczków. Dzięki lekkiemu gotowanu zachowamy kolor barszczu.
- Dodajemy majeranek i po chwili wszystko odcedzamy. Pozostał nam czysty barszcz który doprawiamy do smaku cukrem, solą, piperzem i octem.
- Barszcz można podawać od razu lub wrzący wlać do słoików i zakręcić, wtedy on się zapasteryzuje. Gdyby słoiki nie złapały należy je zagotować około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Barszcz pasteryzowany jest smaczny i mamy go wtedy kiedy akurat mamy na niego ochotę. Można go ewentualnie po otworzeniu doprawić do smaku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz