BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY + FILMIK

26 lis 2020
data:post.title
Pyszny barszcz czerwony to podstawa dań wigilijnych. Można go ugotować wcześniej i zapasteryzować. Jest zawsze tak samo smaczny jak zaraz po ugotowaniu. Plecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1,5 kg buraków 
  • 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera 
  • mały kawałek pora, cebula
  • liście selera ( jak mamy )
  • ziele 4 kulki, liść laurowy 2 sztuki, pieprz kilka kulek
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie )
  • 4,5 litra wody  
  • przyprawy - sól, pieprz, 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cukru do smaku
  • 1 łyżka jarzynki 
  • sok z 1 cytryny  lub 4-6 łyżek octu
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa obieramy, myjemy  i tniemy na awałki. Pół kilograma buraków kroimy w plastry a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Tarte buraki przekładamy do miski i lekko solimy. 
  2. Do garnka wlewamy 4-5 litrów wody, wkładamy jarzyny, liść, ziele, jarzynkę, pieprz i podpieczoną cebulę. Gotujemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem a do wywaru wkładamy tarte buraki. Teraz gotujemy od 5-10 minut na małym ogniu aby nie przegotować buraczków. Dzięki lekkiemu gotowanu zachowamy kolor barszczu. 
  3. Dodajemy majeranek i po chwili wszystko odcedzamy. Pozostał nam czysty barszcz który doprawiamy do smaku cukrem, solą, piperzem i octem. 
  4. Barszcz można podawać od razu lub wrzący wlać do słoików i zakręcić, wtedy on się zapasteryzuje. Gdyby słoiki nie złapały należy je zagotować około 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Barszcz pasteryzowany jest smaczny i mamy go wtedy kiedy akurat mamy na niego ochotę. Można go ewentualnie po otworzeniu doprawić do smaku. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza