KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

27 lis 2020
data:post.title
Kulebiak z kapustą i grzybami, to pyszny drożdżowy zawijaniec. Można go przygotować na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Ciasto nadaje się do zamrożenia i można wcześnien go upiec. Polecam przepis.


SKŁADNIKI : 
  • 600 - 700 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3/2 % 
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanka oleju 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • jajko do smarowania ciasta 
                                                                           FARSZ : 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela , 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 cebula
  • odrobina oleju 
  • sól, pieprz do smaku 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto - drożdże mieszamy w miseczce z cukrem i odrobiną mleka, odkładamy do lekkiego wyrośnięcia. 
  2. Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, wlewamy rozczyn i wszystko wyrabiamy na jednolita, małoklejące ciasto. Można je wyrobić również na stolnicy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. 
  3. Kapustę - płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy jarzynkę, ziele i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy, liść i kulki usuwamy. 
  4. Grzyby namaczamy w wodzie i po godzinie zagotowujemy. Pozostawiamy aż namiękną i odcedzamy, kroimy na małe kawałki. 
  5. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z grzybami i podsmażamy. Następnie dodajemy wyciśniętą i pokrojoną kapustę, dalej podsmażamy. 
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.  Rozkładamy na nim farsz i zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania kawałkami ciasta. Pozostawiamy ja na 15 minut aby wyrosła. 
  7. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 - 190 % C, temperaturę na początku zmniejszamy i podkręcamy jak rolada będzie rosła. 
  8. Kulebiak studzimy i podajemy z barszczykiem. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza