Kulebiak z kapustą i grzybami, to pyszny drożdżowy zawijaniec. Można go przygotować na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Ciasto nadaje się do zamrożenia i można wcześnien go upiec. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 600 - 700 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3/2 %
- 1 jajko
- 50 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- jajko do smarowania ciasta
FARSZ :
- 1 kg kapusty kiszonej
- duża garść suszonych grzybów
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela , 1 łyżeczka jarzynki
- 1 cebula
- odrobina oleju
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto - drożdże mieszamy w miseczce z cukrem i odrobiną mleka, odkładamy do lekkiego wyrośnięcia.
- Do misy robota przekładamy wszystkie składniki, wlewamy rozczyn i wszystko wyrabiamy na jednolita, małoklejące ciasto. Można je wyrobić również na stolnicy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
- Kapustę - płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy jarzynkę, ziele i liść laurowy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy, liść i kulki usuwamy.
- Grzyby namaczamy w wodzie i po godzinie zagotowujemy. Pozostawiamy aż namiękną i odcedzamy, kroimy na małe kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z grzybami i podsmażamy. Następnie dodajemy wyciśniętą i pokrojoną kapustę, dalej podsmażamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim farsz i zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania kawałkami ciasta. Pozostawiamy ja na 15 minut aby wyrosła.
- Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 - 190 % C, temperaturę na początku zmniejszamy i podkręcamy jak rolada będzie rosła.
- Kulebiak studzimy i podajemy z barszczykiem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz