Ciasto dyniowo - serowe jest jak ala babka. Smaczne i na każdą okazję. Nadmiar ciasta można smiało zamroić.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SER :
- 400 g twarogu mielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanka mleka 3/2 %
- dodatkowo - czekolada do polania
PRZYGOTOWANIE :
- Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mus z dyni i jajka, ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Ser przekładamy do miseczki, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
- Na ciasto wylewamy ser i lekko nakłuwamy ciasto końcem łyżki robiąć otwory w które wpadnie ser.
- Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, termoobieg.
- Po ostudzeniu wylewamy czekoladę, posypujemy orzechami i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz