Bardzo smaczne pączki nadziane marmoladą. Ciasto zawiera tylko jedno jajko, mimo to pączuszki wyszły puszyste i pyszne. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 650 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru i odrobina mleka
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- olej do smażenia
- marmolada
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozrabiamy z obrobiną mleka i cukru i odkładamy aby zaczęły robić.
- Do misy robota lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki. Wlewamy również drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Po wyrobieniu odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Ciasto wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
- Dużą szklanką wycinamy kółka i odkładamy je na bok aby wyrosły ( około 15 minut ).
- Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Po ostustudzeniu nadziewamy je szprycą, marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz