Pyszne pączki o kształcie kwiatków. Smaczne, mięciutkie ciasto i piękny kształt sprawią że ucieszą nie jedną osobę. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
(do mierzenia używamy tej samej szklanki )
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 1/2 szklanka wody
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru, szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu 10 %
- 5 szklanek mąki tortowej
- olej do smażenia
- dowolny dżem
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże kruszymy, wsypujemy 1 łyżkę cukru i trochę mleka, dokładnie mieszamy. Odkładamy na 15 minut.
- Do misy robota wlewamy roczyn, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło.
- Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i trochę je ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy na centymetrowy placek. Z ciasta wycinamy kółka. Następnie tworzymy kwiatki ( pokazane na filmiku ) .
- Pączki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto.
- Po usmażeniu w środek nakładamy porcję dżemu, smacznego.
Prześlij komentarz