Skrzydełka slodko pikantne są świetną alternatywą na obiad oraz przyjęcie. Pysznie smakują na ciepło i zimno, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 kg skrzydełek z kurczaka
- sól, opcjonalnie do mięsa
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
PRZYGOTOWANIE :
- Skrzydełka myjemy i przecinamy na pół, lotki odcinamy. Przyprawiamy je solą i mieszamy.
- Następnie w miseczce mieszamy wszystkie składniki zalewy łacznie z przyprawami ale bez soli.
- Wymieszaną zalewę wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy mięso. Odkładamy je na 1 godzinę aby przeszło przyprawami.
- Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem wykładamy skrzydełka i pieczemy je 45 minut w temperaturze 180-185 % , termoobieg. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby je przypiec. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz