FAWORKI (CHRUSTY ) + FILMIK

31 sty 2021
data:post.title
Karnawał to czas smażenia faworków, pączków i oponek . Dzisiaj i ja usmażyłam chrusty według starego przepisu. Wyszły wspaniałe, polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 6 żółtek
  • 200 ml śmietany 18 % + jeszcze 2 łyżki 
  • 1 łyżka octu 
  • olej do smażenia 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota lub na stolnicy i wyrabiamy na elastyczne, zwarte ciasto. 
  2. Następnie odkładamy je na bok, na15 minut aby odpoczęło. 
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie połowy i każde bardzo cienko rozwałkowujemy. 
  4. Wycinamy rodełkiem paski i następnie prostokąty w których robimy nacięcie i formujemy faworki. 
  5. Smażymy je na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. 
  6. Odkładamy na talerz wyłożony tęcznikami papierowymi i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz