Karnawał to czas smażenia faworków, pączków i oponek . Dzisiaj i ja usmażyłam chrusty według starego przepisu. Wyszły wspaniałe, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 450 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 200 ml śmietany 18 % + jeszcze 2 łyżki
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota lub na stolnicy i wyrabiamy na elastyczne, zwarte ciasto.
- Następnie odkładamy je na bok, na15 minut aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie połowy i każde bardzo cienko rozwałkowujemy.
- Wycinamy rodełkiem paski i następnie prostokąty w których robimy nacięcie i formujemy faworki.
- Smażymy je na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Odkładamy na talerz wyłożony tęcznikami papierowymi i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz