PYSZNE SMAROWIDŁO MIĘSNE ( RILLETES ) + FILMIK

21 sty 2021
data:post.title
Rillettess to francuski sposób na smarowidło, polegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je do  pojemników i schładzamy. Powstaje pyszne i gęste smarowidło do pieczywa. Ja nie dodałam wina do mięsa bo nie lubię tego połączenia :) 


SKłADNIKI : 
  • 2 kg bardzo tłustego mięsa ( u mnie ścinki z mięs wieprzowych ) 
  • 1 szklanka wody 
  • 3 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego  i pieprzu 
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 główka czosnku 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, następnie dodajemy wodę, sól  1 cebulę, 3 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu w ziarnkach i proszku. Następnie garnek przykrywamy i gotujemy mięso na małym ogniu około 5 godzin aż zacznie się rozpadać. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę kotujemy. 
  2. Po ugotowaniu mięso odcedzamy i rozdrabniamy na malutkie kawałki.
  3. Do słoików nakładamy porcję mięsa do słoiczków i zalewamy smalcem który odcedziliśmy. 
  4. Słoiczki schładzamy. Są po stężeniu gotowe do jedzenia. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

2 komentarze

  1. czy mięso podczas gotowania nie będzie się przypalać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie przypala się, garnek jest pod przykryciem. Mi się nic nie przypiekło.

      Usuń