Rillettess to francuski sposób na smarowidło, polegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je do pojemników i schładzamy. Powstaje pyszne i gęste smarowidło do pieczywa. Ja nie dodałam wina do mięsa bo nie lubię tego połączenia :)
SKłADNIKI :
- 2 kg bardzo tłustego mięsa ( u mnie ścinki z mięs wieprzowych )
- 1 szklanka wody
- 3 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 główka czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy i przekładamy do garnka, następnie dodajemy wodę, sól 1 cebulę, 3 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu w ziarnkach i proszku. Następnie garnek przykrywamy i gotujemy mięso na małym ogniu około 5 godzin aż zacznie się rozpadać. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę kotujemy.
- Po ugotowaniu mięso odcedzamy i rozdrabniamy na malutkie kawałki.
- Do słoików nakładamy porcję mięsa do słoiczków i zalewamy smalcem który odcedziliśmy.
- Słoiczki schładzamy. Są po stężeniu gotowe do jedzenia.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
czy mięso podczas gotowania nie będzie się przypalać ?
OdpowiedzUsuńNie, nie przypala się, garnek jest pod przykryciem. Mi się nic nie przypiekło.
Usuń