Dzisiaj pomysł na pyszne danie wielkanocne a dokładnie tarta z białą kiełbasą i jajkiem. Tarta świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym i pysznie smakuje. Podajemy ją w towarzystwie wysokiej jakości Majonezu Kieleckiego bez konserwantów i sztucznych dodatków.
SKŁADNIKI :
- 250 g mąki pszennej
- 110 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE :
- 4 jajka
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- 4 białe, parzone kiełbasy
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
- 1/2 część papryki czerwonej
PRZYGOTOWANIE :
- Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
- Składniki na ciasto przekładamy do misy robota (masło kroimy na kawałki ) następnie wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie na stolnicy.
- Po wyrobieniu przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy.
- Ciasto równo rozkładamy w formie.
- Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Jajka również obieramy i kroimy na połówki
- Do miski wbijamy cztery jajka, dodajemy śmietanę, chrzan, pokrojoną dymkę z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy kiełbasę i wszystko wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch tary układamy połówki pokrojonych jajek.
- Tarte zapiekamy w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 % C. Po upieczeniu tarte studzimy i kroimy na kawałki, na każdy kawałek kładziemy kleks Majonezu Kieleckiego i posypujemy szczypiorkiem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Dodatkowo link do krótkiego filmiku dodatkowego polecającego Majonez Kielecki:
Prześlij komentarz