Dzisiaj przepis na smaczne, szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealne na każda okazje.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki (450 g )
- 5 jajek klasy "M"
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czekolady mlecznej
- Nutella
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukry i żółtka, dalej ucieramy mikserem. Po chwili wlewamy olej i mleko
- Kiedy składniki już się połączyły wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, u mnie tortownica o średnicy 24 cm .Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, funkcja - trmoobieg.
- Ciasto po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Smarujemy je obficie nutellą i przykrywamy drugim ciastem.
- Czekolady łamiemy na kawałki i wlewamy trochę mleka, następnie podgrzewamy w 1 minutę w mikrofalówce, następnie szybko mieszamy i odkładamy do stężenia.
- Gęstą polewą oblewamy ciasto, wkładamy je na 10 minut do lodówki. Można je kroić, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz