Pyszny sernik gotowany na biszkopcie, idealny do kawki i na przyjęcie. Polecam przepis.
BISZKOPT :
- 6 jajek klasy "M"
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
SER :
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 250 g masła/ margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera wiaderkowego, mielonego
- 2 jajka
- dodatkowo do wyboru - rodzynki, skórka pomarańczowa
- suszone wiśnie, brzoskwinie z puszki
- czekolada do polania ciasta
- migdały do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników pieczemy biszkopt, pianę z białek należy ubić.45 minut , temperatura 180 % , termoobieg.
- Po upieczeniu przecinamy go wzdłuż, na dwie połówki.
- W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy ser, owoce, oraz wymieszane budynie z mlekiem i jajkami, masę ciągle mieszamy i zagotowujemy.
- Na ciasto wylewamy cały ser, przykrywamy go drugim ciastem, sernik chłodzimy.
- Wierzch polewamy czekoladą, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz