PASZTET Z GRZYBÓW z przepisu DZIADKA + FILMIK

17 paź 2021
data:post.title
Pasztet z grzybowo- mięsno - serowy to pyszny i łatwy w przygotowaniu pasztet. Dobrze się smaruje i wszystkim smakuje :) Kiedy jest sezon na grzyby zawsze warto go przygotować aby delektować się jego smakiem.


SKŁADNIKI :
  • 300 g świeżych grzybów
  • 300 g mięsa mielonego ( wieprzowego )
  • 300 g por - biała cześć
  • 300 g serków kremowych, topionych - ementaler lub gouda
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g masła
                                                                  PRZYGOTOWANE :
  1. Grzyby kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię 1/2 szklankę wody i podsmażamy, co jakiś czas mieszając aż płyny będą odparowane. Grzyby przekładamy do miski.
  2. Por drobno kroimy i przekładamy na patelnię z odrobiną masła, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy aż będzie miękki bez płynów. Por przekładamy do grzybów.
  3. Mięso przekładamy na czystą patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy ciągle mieszając aby się nie zbryliło. Do mięsa dodajemy serki i wlewamy trochę wody, mieszamy i ogrzewamy na małym ogniu, do momentu aż serki się rozpuszczą. Mięso dodajemy do grzybów.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy, odkładamy do miseczki lub słoiczków i studzimy. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

1 komentarz

  1. Czy można zapasteryzowac taki słoiczek, aby można było w późniejszym czasie skonsumować?

    OdpowiedzUsuń