Pasztet z grzybowo- mięsno - serowy to pyszny i łatwy w przygotowaniu pasztet. Dobrze się smaruje i wszystkim smakuje :) Kiedy jest sezon na grzyby zawsze warto go przygotować aby delektować się jego smakiem.
SKŁADNIKI :
- 300 g świeżych grzybów
- 300 g mięsa mielonego ( wieprzowego )
- 300 g por - biała cześć
- 300 g serków kremowych, topionych - ementaler lub gouda
- sól, pieprz do smaku
- 50 g masła
PRZYGOTOWANE :
- Grzyby kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię 1/2 szklankę wody i podsmażamy, co jakiś czas mieszając aż płyny będą odparowane. Grzyby przekładamy do miski.
- Por drobno kroimy i przekładamy na patelnię z odrobiną masła, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy aż będzie miękki bez płynów. Por przekładamy do grzybów.
- Mięso przekładamy na czystą patelnię, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy ciągle mieszając aby się nie zbryliło. Do mięsa dodajemy serki i wlewamy trochę wody, mieszamy i ogrzewamy na małym ogniu, do momentu aż serki się rozpuszczą. Mięso dodajemy do grzybów.
- Wszystko dokładnie mieszamy, odkładamy do miseczki lub słoiczków i studzimy. Następnie przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Czy można zapasteryzowac taki słoiczek, aby można było w późniejszym czasie skonsumować?
OdpowiedzUsuń