GOŁABKI Z GARNKA RZYMSKIEGO + FILMIK

3 paź 2021
data:post.title
Garnek rzymski jest mało spotykany w naszej kuchni, jednak odkąd już go posiadam, to często w nim gotuję. Jego zaletą jest to że nie dodajemy do gotowania wody. Dzisiaj podzielę się z państwem przepisem na gołąbki z tego garnka. Wyszły bardzo mięciutkie i smaczne. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 0,5 kg ryżu ugotowanego i ostudzonego 
  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża kapusta w główce 
  • 3 duże cebule, sól do smaku + olej do podsmażenia
  • 1 łyżka soli do farszu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka jarzynki 
  • 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 %
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Garnek rzymski moczymy w wodzie 1 godzinę. Następnie go dokładnie odcedzamy.
  2. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, podpieczoną cebula i przyprawami. Mieszamy. 
  3. Kapustę należy sparzyć w osolonym wrzątku, liście układamy i wycinamy zgrubienia.
  4. Zawijamy gołąbki, układamy je w garnku rzymskim. Gołąbki smarujemy przecierem i na koniec zakrywamy pokrywką. 
  5. Garnek wkładamy do piekarnika i pieczemy 1i 1/2 godzinę w temperaturze 180-190 % C. 
  6. Po upieczeniu gołąbki wyjmujemy z piekarnika a z powstałego wywaru przygotowujemy sos. 
  7. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz