Garnek rzymski jest mało spotykany w naszej kuchni, jednak odkąd już go posiadam, to często w nim gotuję. Jego zaletą jest to że nie dodajemy do gotowania wody. Dzisiaj podzielę się z państwem przepisem na gołąbki z tego garnka. Wyszły bardzo mięciutkie i smaczne. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg ryżu ugotowanego i ostudzonego
- 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 duża kapusta w główce
- 3 duże cebule, sól do smaku + olej do podsmażenia
- 1 łyżka soli do farszu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka jarzynki
- 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 %
- Garnek rzymski moczymy w wodzie 1 godzinę. Następnie go dokładnie odcedzamy.
- Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, podpieczoną cebula i przyprawami. Mieszamy.
- Kapustę należy sparzyć w osolonym wrzątku, liście układamy i wycinamy zgrubienia.
- Zawijamy gołąbki, układamy je w garnku rzymskim. Gołąbki smarujemy przecierem i na koniec zakrywamy pokrywką.
- Garnek wkładamy do piekarnika i pieczemy 1i 1/2 godzinę w temperaturze 180-190 % C.
- Po upieczeniu gołąbki wyjmujemy z piekarnika a z powstałego wywaru przygotowujemy sos.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz