Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu faworki, bardzo smaczne i kruche. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżka octu
- 150 ml śmietany 30 %
- olej do smażenia
- Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy zwarte ciasto. Nakrywamy je miską lub woreczkiem i odkładamy na kilka minut aby ciasto zmiękło.
- Ciasto dzielimy na 2 porcje i rozwałkowujmy na bardzo cienki placek. Wykrawamy prostokąty, nacinamy i przeplatmy tak aby powstał faworek.
- Smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony na oleju.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz