BEZA PAVLOWA Z SOSEM MALINOWYM I OWOCAMI + FILMIK

31 sty 2022
data:post.title
Beza co ciasto upieczone z białek, jest krucha na zewnątrz i miękka w środku.Pyszna beza z dodatkiem śmietany i mnustwem owoców, jest idealna na każdą okazję. 


SKŁADNIKI : 
  • 7 białek z jajek klasy 'M'
  • 350 g cukru 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO : 
  • 200 g malin +1 łyżka cukru 
  • borówki i mango według uznania
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 g mascarpone 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka o tempetaturze pokojowej wlewamy do misy robota i zaczynamy ubijać na wolnych obrotach, kiedy już piana będzie ubita ale nie sztywna, zaczynamy wsypywać cukier po jednej łyżcze co jakiś czas ( stopniowo ) .Bezę tak ubijałam 12 minut. 
  2. Po tym czasie sprawdzamy czy cukier jest wyczuwalny w pianie, jak nie to beza jest już gotowa. Powinna być mocno sztywna.
  3. Pianę rozkładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg. 
  4. Pieczemy 2 godziny w nagrzanym piekarniku do 160 % celcjusza ( funkcja termoobieg ) z chwilą włożenia bezy temperaturę zmniejszamy do 110 % C. Kiedy się upiecze studzimy ją przy lekko uchylonych dżwiczkach. 
  5. Maliny przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy odrobinę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą aby zagęścić sos malinowy. Powinien powstać kisiel. 
  6. Sos studzimy. 
  7. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę ubijamy. 
  8. Na bezę nakładamy śmietanę, na to sos malinowy i owoce, dekorujemy mięta. Smacznego. 

                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz