Pyszna napoleonka na cieście francuskim, doskonała po względem wygladu i smaku. Polecam przepis na to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
SKŁADNIKI :
- 2 ciasta francuskie
- 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 1 litr mleka 3,2 %
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki z czubkiem cukru pudru
- 1 mały, olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto francuskie rozwijamy, wycinamy kształt wielkości blaszki 25/30 cm i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 % C, ciasto nakłuwamy widelcem, uważamy aby ciasto się nie spiekło. Pieczemy każdy placek osobno.
- Budynie z cukrem i maką mieszamy w 1 szklance mleka, resztę mleka przelewamy do garnka i zaczynamy ogrzewać. Wlewamy budynie i zagotowujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na talerze i studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu aż wszystki budyń wyrobimy. Do masy dodajemy olejek i jeszcze chwilę wyrabiamy.
- Na pierwszys blat ciasta kładziemy masę budyniową i równo ją rozsmarowujemy. Na to drugi płat ciasta i posypujemy cukrem pudrem, Smacznego
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz