EXPRESOWA NAPOLEONKA - KREMÓWKA

31 sty 2022
data:post.title
Pyszna napoleonka na cieście francuskim, doskonała po względem wygladu i smaku. Polecam przepis na to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 ciasta francuskie 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g ) 
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 4 łyżki cukru 
  • 200 g masła 
  • 3 łyżki z czubkiem cukru pudru 
  • 1 mały, olejek migdałowy

                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto francuskie rozwijamy, wycinamy kształt wielkości blaszki 25/30 cm i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 % C, ciasto nakłuwamy widelcem, uważamy aby ciasto się nie spiekło. Pieczemy każdy placek osobno. 
  2. Budynie z cukrem i maką mieszamy w 1 szklance mleka, resztę mleka przelewamy do garnka i zaczynamy ogrzewać. Wlewamy budynie i zagotowujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na talerze i studzimy.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu aż wszystki budyń wyrobimy. Do masy dodajemy olejek i jeszcze chwilę wyrabiamy. 
  4. Na pierwszys blat ciasta kładziemy masę budyniową i równo ją rozsmarowujemy. Na to drugi płat ciasta i posypujemy cukrem pudrem, Smacznego 

       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 





 

Prześlij komentarz