Ciasto na pączki jest bardzo delikatne, zawiera dużo żółtek przez co pączusie są nadzwyczaj smaczne. Polecam przepis mojej babci.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej, tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka 3/2 %
- 7 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka octu
- marmolada
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odkładamy aż zaczną pracować.
- Na stolnicę lub do misy robota przekładamy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto, jest trochę klejące ale takie ma być.
- Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całowicie wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i posypując mąką rozwałkowujemy na średnio gruby placek. Szklanką zaznaczamy na cieście kółka, na środek nakładamy porcję marmolady i przykrywamy ciastem, lekko je dociskając. Wycinamy szklanką pączki. Odkładamy je na deskę, na 10 minut aby wyrosły.
- Po tym czasie pączki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz