Smaczne, pulchne bułki pachnące masłem. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu i smaczne również na drugi dzień. Idealne do nutelli, dżemu itp, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 250 ml mleka 3/2 %
- 60 g rozpuszczonego masła
- 50 g świeżych drożdży
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże kruszymy do misy robota, dodajemy trochę cukru i mleko i mieszamy aż się rozpuszczą.
- Dodajemy wszystkie skłądniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 -40 minut aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcję (8-10 sztuk ).
- Formujemy bułki, lekko je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem, po wierzchu smarujemy je mlekiem. Pozostawiamy na około 15 minut aby wyrosły.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 180 C*.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz