Bardzo łatwy w przygotowaniu sernik wiaderkowy. Smaczny, lekki i puszysty w dodatku na biszkoptach.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sernika z wiaderka
- 5 jajek klasy "M"
- 3/4 szklanki cukru ( szklnka ma pojemność 250 ml )
- 3 cukry waniliowe
- 100 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 100 czekolady mlecznej
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy namoczone ( lekko ) w mleku biszkopty.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, biał. Następnie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy śmietanę 30 % ,chwilę mieszamy . Dodajemy cały ser, mieszamy, dodajemy makę ziemniaczaną, mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka.
- Ser wylewamy na biszkopty i sernik pieczemy 1 godzinę w tempetaturze 170 % *, w funkcji góra dół. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą.
- Sernik studzimy przy lekko uchylonych dżwiczkach przez jadną godzinę.
- Sernik wyjmujemy z formy i po całkowitym ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czakoladą.
- Ciasto chłodzimy przez 1 godzinę i można podawać.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz