Pyszny boczek z chrupiaca skórką, mięso bardzo miąciutkie a skórka nadaje smaku i soczystości. Boczek jest kaloryczny jednak kawałek nam nie zaszkodzi.
SKŁADNIKI :
- 2 kg ładnego boczku ze skórą
MARYNATA :
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu 10 %
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- Boczek myjemy i nacinamy skórę tak aby powstała kratka.
- Przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą i wodą. Nacieramy nimi mięso. Odkładamy je na 3 godziny aby przeszła przyprawami.
- Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, nakrywamy folią i pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 C*,( termoobieg ).
- Po tym czasie ściągamy folię i dalej pieczemy. Kiedy mięso zaczyna już być miękkie, temperaturę zwiększamy do 180- 200 C.* Skórkę nalerzy przypiec aby była chrupiąca.
- Boczek wyjmujemy, tłuszcz zlewamy do sloika i kroimy w plastry. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
nie ma wody zaszla pomyłka chodzi o ocet ?
OdpowiedzUsuńNależy, nie nalerzy.
OdpowiedzUsuń