PIECZONY BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ + FILMIK

11 lut 2022
data:post.title
Pyszny boczek z chrupiaca skórką, mięso bardzo miąciutkie a skórka nadaje smaku i soczystości. Boczek jest kaloryczny jednak kawałek nam nie zaszkodzi. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg ładnego boczku ze skórą
                                                                       MARYNATA : 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka tymianku 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Boczek myjemy i nacinamy skórę tak aby powstała kratka. 
  2. Przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą i wodą. Nacieramy nimi mięso. Odkładamy je na 3 godziny aby przeszła przyprawami. 
  3. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, nakrywamy folią i pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 C*,( termoobieg ). 
  4. Po tym czasie ściągamy folię i dalej pieczemy. Kiedy mięso zaczyna już być miękkie, temperaturę zwiększamy do 180- 200 C.* Skórkę nalerzy przypiec aby była chrupiąca. 
  5. Boczek wyjmujemy, tłuszcz zlewamy do sloika i kroimy w plastry. Smacznego. 
    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

2 komentarze