Pyszna zupa z kiszoną kapustą i żeberkami, kwaśna z sporą ilością mięsa. Polecam jest przepyszna.
SKŁADNIKI :
- 2 paski żeberek wieprzowych
- 1 ogon wieprzowy
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3-4 liście laurowe
- 1 łyżka jarzynki
- sól, pieprz, magi do smaku
- 4 ziela angielskie, kilka ziarnek pieprzu
- 1 kg ziemniaków
PRZYGOTOWANIE :
- Żeberka i ogon kroimy na kawałki, dodajemy pokrojoną kapustę z sokiem, wlewamy 2 litry wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmujemy miękkie mięso i wyjmujemy kości. Do kwaśnicy dolewamy wody i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy mięso oraz ugotowane, ( pokrojone w kostkę ) miękkie ziemniaki.
- Kwaśnicę podajemy posypaną świeżo mielonym pieprzem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz