Pyszna zapiekanka chłopska z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem. Rewelacyjna na ciepło, można ją zjadać samą lub z dodatkami, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 5 sporych ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka jarzynki
- 2 cebule
- 100 g wędzonego boczku
- 150 g dowolnej kiełbasy
- olej do podsmażenia
PRZYGOROWANIE :
- Kapustę wyciskamy z nadmiaru soków i kroimy na kawałki. Ziemiaki, marchew i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do dużej miski przekładamy kapustę kiszoną i warzywa. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę. Smażymy do momentu aż wszystko się zarumieni. Zawartość patelni dodajemy do warzyw i mieszamy.
- Formę o rozmiarze 25/30 cm smarujemy masłem, wykładamy całą zapiekankę i nakrywamy folią aluminiową i zapiekamy. Pieczemy 1 godzinę lub trochę dłużej w temperaturze 180-10 % *. Po 30 minutach folię zdejmujemy i zapiekamy dalej aż warzywa będą miękkie. Podczas pieczenia zapiekankę można wymieszać. Podajemy ciepłą, smacznego.
Prześlij komentarz