CIASTO BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ + FILMIK

6 cze 2022
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na ciasto z masą budyniowo- truskawkową. Letnie ciasto pachnące truskawkami idealne na przyjęcie i nie tylko. 

SKŁADNIKI : 
  • 6 dużych jajek 
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 130 g ) 
                                                                               MASA : 
  • 500 g truskawek + trochę do ozdoby 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
  • 0,5 l mleka 
  • 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru 

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do nich uitą pianą, mieszamy i wlewamy olej, dalej miksując dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. 
  2. Formę 25/30 cm, smarujemy olejem. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 - 45 minut w 180 % *. Ciasto po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przecinamy na dwie równe połówki. 
  3. Truskawki i cukier przekładamy do garnka, ubijamy aby je rozdrobnić i zagotowujemy. 
  4. Budynie mieszamy w mleku, i wlewamy do gorących truskawek, energicznie wszystko mieszamy i gotujemy gęsty budyń. 
  5. Truskawkowy budyń rozkładamy na trzy talerze aby szybko wystygnął. Można go przed ucieraniem włożyć do lodówki aby był zimny. 
  6. Do misy robota przekładamy pokrojone masło z cukrem pudrem, ucieramy na gładką masę. Następnie partiami dodajemy gęsty budyń i ucieramy dalej. 
  7. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce, na to większa  część masy z truskawek którą dokładnie rozprowadzamy po cieście. Na to następny blat ciasta i masa. Wierzch dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
  8. Kroimy je na kawałki i podajemy. Smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz