Dzisiaj podam przepis na ciasto z masą budyniowo- truskawkową. Letnie ciasto pachnące truskawkami idealne na przyjęcie i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 6 dużych jajek
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej ( 130 g )
MASA :
- 500 g truskawek + trochę do ozdoby
- 1/2 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- 0,5 l mleka
- 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do nich uitą pianą, mieszamy i wlewamy olej, dalej miksując dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Formę 25/30 cm, smarujemy olejem. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 - 45 minut w 180 % *. Ciasto po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przecinamy na dwie równe połówki.
- Truskawki i cukier przekładamy do garnka, ubijamy aby je rozdrobnić i zagotowujemy.
- Budynie mieszamy w mleku, i wlewamy do gorących truskawek, energicznie wszystko mieszamy i gotujemy gęsty budyń.
- Truskawkowy budyń rozkładamy na trzy talerze aby szybko wystygnął. Można go przed ucieraniem włożyć do lodówki aby był zimny.
- Do misy robota przekładamy pokrojone masło z cukrem pudrem, ucieramy na gładką masę. Następnie partiami dodajemy gęsty budyń i ucieramy dalej.
- Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce, na to większa część masy z truskawek którą dokładnie rozprowadzamy po cieście. Na to następny blat ciasta i masa. Wierzch dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
- Kroimy je na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz