Dzisiaj przepis na ogórki małosolne które zawsze się udają, smaczne, chrupiące i pachnące :)
SKŁADNIKI :
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 pęczek (koper, czosnek, chrzan )
- liście chrzanu (jak mamy )
- przegotowana, gorąca woda
- sól
- Ogórki myjemy.
- Do dużego słoja nakładamy koper , korzeń chrzanu, czosnek i układamy ciasno ogórki. Dokładamy jeszcze ząbki czosnku.
- W wierzch słoika wciskamy ciasno liście chrzanu.
- Wodę zagotowujemy i solimy, na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy.
- Zalewamy gorącą wodą ogórki i zakręcamy, odkładamy w ciemne miejsce.
- Po 3 dniach są już dobre, jednak po 4-5 dniach są już idealne do jedzenia. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz