EXPRESOWY CHLEBY Z FOREMKI NA ZAKWASIE, BEZ ZAGNIATANIA + FILMIK

3 cze 2022
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na chleby które piekę od dłuższego czasu. Są szybkie w przygotowaniu, bez zagniatania i co najważniejsze bardzo smaczne. 
Domowy chleb z foremki pachnie i smakuje rewelacyjnie, jest łatwy w przygotowaniu, 


                                                                        ZACZYN :  
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 300 ml wody 
  • 1 kg mąki pszennej ( dowolnej ) 
  • suche drożdże 7 g 
  • 1 łyżka soli 
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 13  suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE ; 
  1. Składniki zaczynu przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na 9-12 godzin aby się przerobił, musi powstać zakwas. 
  2. Po upływie tego czasu zakwas i składniki na chleb przekładamy do misy robota, mieszamy aż powstanie gladkie, jednolite ciasto. 
  3. Dwie foremi smarujemy oliwą, posypujemy płatkami owsianymi i do pierwszej przekładamy część ciasta, wyrównując je na wierzchu.
  4. Do drugiej części ciasta dodajemy pokrojone suszone śliwki i dokładnie mieszamy. 
  5. Ciasto przekładamy do drugiej foremki i również je wyrównujemy. 
  6. Ciasta odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to być piekarnik , temperatura 30 % *, czas około 1-2 godziny. 
  7. Wyrośnięte chleby pieczemy 1 godzinę w temperaturze na począek  200- 190 % *, po upływie około 25-30 minut, temperaturę zmniejszamy do 180 % *i pieczemy dalej. 
  8. Pod koniec pieczenia chleby spryskujemy po wierzchu wodą aby nabrały pięknej skórki. 
  9. Upieczone pieczywo wyjmujemy z foremek i odkładamy na kratkę do ostudzenia. 
  10. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz