Dzisiaj podam przepis na chleby które piekę od dłuższego czasu. Są szybkie w przygotowaniu, bez zagniatania i co najważniejsze bardzo smaczne.
Domowy chleb z foremki pachnie i smakuje rewelacyjnie, jest łatwy w przygotowaniu,
ZACZYN :
- 3 łyżki aktywnego zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 300 ml wody
- 1 kg mąki pszennej ( dowolnej )
- suche drożdże 7 g
- 1 łyżka soli
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 13 suszonych śliwek
PRZYGOTOWANIE ;
- Składniki zaczynu przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na 9-12 godzin aby się przerobił, musi powstać zakwas.
- Po upływie tego czasu zakwas i składniki na chleb przekładamy do misy robota, mieszamy aż powstanie gladkie, jednolite ciasto.
- Dwie foremi smarujemy oliwą, posypujemy płatkami owsianymi i do pierwszej przekładamy część ciasta, wyrównując je na wierzchu.
- Do drugiej części ciasta dodajemy pokrojone suszone śliwki i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do drugiej foremki i również je wyrównujemy.
- Ciasta odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to być piekarnik , temperatura 30 % *, czas około 1-2 godziny.
- Wyrośnięte chleby pieczemy 1 godzinę w temperaturze na począek 200- 190 % *, po upływie około 25-30 minut, temperaturę zmniejszamy do 180 % *i pieczemy dalej.
- Pod koniec pieczenia chleby spryskujemy po wierzchu wodą aby nabrały pięknej skórki.
- Upieczone pieczywo wyjmujemy z foremek i odkładamy na kratkę do ostudzenia.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz