Gołąbki z młodej kapusty są nadzwyczaj smaczne. Delikatne i pyszne w dodatku szybko się je przygotowuje.
SKŁADNIKI :
- 600 g suchego ryżu
- 3 cebule + olej do podsmażenia
- 1 kg mielonego mięsa
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 główki młodej, dużej kapusty
SOS :
- 700 ml bulionu
- 1/2 część słoiczka przecieru pomidorowego 30 %
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżka mąki wymieszanej z wodą
PRZYGOTOWANIE :
- Ryż gotujemy i odkładamy do wystygnięcia.
- Z kapusty wycinamy głęby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wkładamy pojedyńczo kapustę aby sparzyć liście. Liście wyjmujemy z wody i przkładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni na złoto.
- Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zwijamy gołąbki. Gołąbki u kładamy w duzym garnku.
- Składniki sosu mieszamy ( bez mąki ), sos wlewamy do gołąbków i pruzymy je pod przykryciem około 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy je delikatnie na talerz a wywar przelewamy do garnka i zagotowujemy go z wymieszaną mąką.
- Gołąbki polewamy sosem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz