Kotlety w sosie grzybowym to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Podajemy je z ulubionymi dodatkami jak kasza, makaron ziemniaki oraz dowolne surówki. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 4 kromki chleba tostowego + mleko do zalania chleba
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli i pieprzu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
SOS :
- garść grzybów suszonych
- 300 g pieczarek
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2-3 szklanki wody
- 1 łyżka jarzynki
- sól, pieprz, magi do smaku
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki pszennej wymieszane z wodą
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso mieszamy z namoczonym i wyciśniętym chlebem w mleku, przyprawami i startą cebula i czosnkiem.
- Formujemy małe kotlety i obtaczamy w mące, nastepnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Na tej samej patelni podsmażamy bebulę i pieczarki, następnie wlewamy wodę, dodajemy wcześniej, namoczone, suszone grzyby i przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem aż grzyby będą miękkie.
- Dodajemy pokrojonego ogórka w kostkę, następnie dodajemy śmietanę i wymieszaną mąkę z wodą. Sos powinien być lekko gęsty, teraz dodajemy pulpety.
- Całość zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz