KARPATKA + FILMIK

13 sty 2023
data:post.title
Karpatka to smaczne, parzone ciasto przekładane masą budyniową. Jest mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 


MASA :  
  • 1 litr mleka 3/2 %
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżka z czubkiem mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru 
  • do ucierania-200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • olejek migdałowy
                                                                          CIASTO : 
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 6 jajek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - wodę wlewamy do garnka i dodajemy masło, mieszając zagotowujemy wszystko. Po rozpuszczeniu tłuszczu szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto odkładamy do ostudzenia. Kiedy będzie zimne przekładamy je do misy robota i dodając jajka ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. 
  2. Dwie blaszki o rozmiarze 25/35 cm ( mogą być większe )wykładamy papierem lub smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozmarowujemy na nich ciasto, maczając łyżkę w wodzie. 
  3. Każde ciasto pieczemy osobno, temperatura 200 % *, około 20 minut, aż ładnie się wypiecze i będzie lekko chrupiące. 
  4. MASA - z podanych składników ( oprócz masła i olejku ) gotujemy gęsty budyń, rozkładamy je na talerze i pozostawiamy aby ostygnął. 
  5. Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do misy robota i zaczynamy ucierać dodając co jakiś czas po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż wyrobimy cały budyń. 
  6. Na blat ciasta wykładamy całą masę i przykrywamy drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy od razu, smacznego. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz