Karpatka to smaczne, parzone ciasto przekładane masą budyniową. Jest mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
MASA :
- 1 litr mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 2 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 1/2 szklanka cukru
- do ucierania-200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- olejek migdałowy
CIASTO :
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanka wody
- 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- CIASTO - wodę wlewamy do garnka i dodajemy masło, mieszając zagotowujemy wszystko. Po rozpuszczeniu tłuszczu szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto odkładamy do ostudzenia. Kiedy będzie zimne przekładamy je do misy robota i dodając jajka ucieramy aż powstanie jednolite ciasto.
- Dwie blaszki o rozmiarze 25/35 cm ( mogą być większe )wykładamy papierem lub smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozmarowujemy na nich ciasto, maczając łyżkę w wodzie.
- Każde ciasto pieczemy osobno, temperatura 200 % *, około 20 minut, aż ładnie się wypiecze i będzie lekko chrupiące.
- MASA - z podanych składników ( oprócz masła i olejku ) gotujemy gęsty budyń, rozkładamy je na talerze i pozostawiamy aby ostygnął.
- Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do misy robota i zaczynamy ucierać dodając co jakiś czas po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż wyrobimy cały budyń.
- Na blat ciasta wykładamy całą masę i przykrywamy drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy od razu, smacznego.
Prześlij komentarz