Bardzo smaczny sernik kajmakowy mocno kremowy. Ciasto łatwo się przygotowuje i pysznie smakuje. 
SKŁADNIKI : 
- 200 g dowolnych ciastek maślanych
 - 100 g masła
 - 3 jajka
 - 1 szklanka cukru ( można dodać mniej )
 - 200 ml śmietany 30 %
 - 1 kg sera wiaderkowego
 - 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
 - 460 g masy kajmakowej
 - dowolne orzechy do posypania
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Na początek miksujemy 200 g ciastek maślanych. Ciastka można użyć dowolne o dowolnym smaku.
 - Do ciastek wlewam 100 g rozpuszczonego masła. Miksujemy dalej.
 - Uszyko
 - wałam tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyłam ją papierem do pieczenia i teraz wykładamy na dno ciastka.
 - 3 jajka przekładam do misy robota i wsypuję szklankę cukru. Całość ucieram aż masa będzie puszysta.
 - Do jajek wlewam 200 ml śmietany 30 %, mieszamy.
 - Do tego dodaję 1 kg sera wiaderkowego.
 - Do masy wsypuję 1 budyń waniliowy bez cukru.
 - Dodaję również kajmak o smaku krówkowym, masa ma 460 g. Trochę kajmaku zostawiamy do dekoracji na wierzch sernika.
 - Ser mamy wymieszany. Wylewamy go na ciasteczka.
 - Sernik piekę 1 godzinę , temperatura 170 *, funkcja termoobieg. Na dno piekarnika dobrze jest włożyć pojemnik z wodą około 300 ml wystarczy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
 - Sernik po upieczeniu studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach, 1 godzinę.
 - Należy obkroić trochę brzegi ciasta tak aby odeszły od rantu.
 - Pozostały kajmak lekko podgrzewamy w mikrofalówce i teraz rozkładamy go na ciasto. Rozsmarowujemy. Na wierzch sernika wysypujemy orzechy.
 - Sernik mamy gotowy, smacznego.
 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 














sernik jest bardzo smaczny, ale niestety popękał. Dlaczego?
OdpowiedzUsuń