Bardzo smaczny sernik kajmakowy mocno kremowy. Ciasto łatwo się przygotowuje i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI :
- 200 g dowolnych ciastek maślanych
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru ( można dodać mniej )
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g
- 460 g masy kajmakowej
- dowolne orzechy do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Na początek miksujemy 200 g ciastek maślanych. Ciastka można użyć dowolne o dowolnym smaku.
- Do ciastek wlewam 100 g rozpuszczonego masła. Miksujemy dalej.
- Uszyko
- wałam tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyłam ją papierem do pieczenia i teraz wykładamy na dno ciastka.
- 3 jajka przekładam do misy robota i wsypuję szklankę cukru. Całość ucieram aż masa będzie puszysta.
- Do jajek wlewam 200 ml śmietany 30 %, mieszamy.
- Do tego dodaję 1 kg sera wiaderkowego.
- Do masy wsypuję 1 budyń waniliowy bez cukru.
- Dodaję również kajmak o smaku krówkowym, masa ma 460 g. Trochę kajmaku zostawiamy do dekoracji na wierzch sernika.
- Ser mamy wymieszany. Wylewamy go na ciasteczka.
- Sernik piekę 1 godzinę , temperatura 170 *, funkcja termoobieg. Na dno piekarnika dobrze jest włożyć pojemnik z wodą około 300 ml wystarczy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Sernik po upieczeniu studzę przy lekko uchylonych drzwiczkach, 1 godzinę.
- Należy obkroić trochę brzegi ciasta tak aby odeszły od rantu.
- Pozostały kajmak lekko podgrzewamy w mikrofalówce i teraz rozkładamy go na ciasto. Rozsmarowujemy. Na wierzch sernika wysypujemy orzechy.
- Sernik mamy gotowy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz